Stilleretræte til forberedelsen af juletiden

22. - 25. november 2018

”Mit hjerte altid vanker i Jesu føderum…” Sådan digtede Brorson i 1732.

 

Det er vist ikke så svært at bruge sin fantasi og kreativitet til at forestille sig hvordan ens eget hjerte bevæger sig ind i Jesu føderum, dvs. ind i stalden i Betlehem. Men salmen kender også den omvendte bevægelse: Ikke kun at jeg bevæger med hen til Kristi føderum, men også at Kristus bliver født i mit hjerte. Dvs. at mit hjerte bliver et føderum for Kristus.

I vers 9 digter Brorson: 

"Ak, kom! jeg vil oplukke

mit hjerte, sjæl og sind

med tusind længselssukke,

kom, Jesus, dog herind!

Det er ej fremmed bolig,

du har den selv jo købt,

så skal du blive trolig

udi mit hjerte svøbt.”

Vi vil på retræten undersøge, om og hvordan det kunne være muligt, at stille sig sådan i sit hjerte, at det både kan møde Kristus i hans føderum og selv blive et sted, hvor Kristus kan og vil fødes. Vi vil lægge særlig opmærksomhed til hjertet både under bøn, stilhed og bibellæsning. Der er også mulighed for samtale/åndelig vejledning undervejs.

Retrætedage om vågenhed og søvn

De fleste af os lever umiddelbart i en forestilling om at være vågne og nærværende.

Det svarer til den almindelige virkelighed, som vi er fælles om. Og alligevel har vel de fleste af os også en drøm om, at der kunne findes mere vågenhed, mere nærvær og mere virkelighed – blot et andet sted end hvor jeg er nu. Realistisk set er det også muligt at bygge denne anelse på enkeltstående meget intense erfaringer f.eks. fra barndom.

Så måske er vi mere drømmende og sovende, end vi har lyst at gøre os klart.

Stilhedsretræte i Skovhuset 14.-16.sept 2018

Retræten er struktureret af perioder med Centrerende Bøn og andre praksisformer, som ifølge Cynthia Bourgeaults principper for “Wisdom School” gavner udviklingen hen imod mindre jeg og mere ånd. Bl.a. lectio divina, kropsbøn og meditativ sang.

Der gives instruktion efter behov, så retræten er egnet både for begyndere og mere erfarne.

Har du nogen sinde tænkt over hvad St. Bededag egentlig er til for i vor tid? Altså udover en velkommen forårsfridag eller store-konfirmationsdag?

Under titlen ”Genopdag St. Bededag” indbyder vi dig til en fælles udforskning af St. Bededags potentiale for fordybelse og fællesskab i bøn. Således at vi, på meningsfuld vis, får mulighed for at holde den dag hellig, vi alle er givet som en gave.

Du kan deltage i bønnen enten ved at MØDE OP i Gl. Åby Kirke, Åby Kirkevej 1, 8230 Åbyhøj, 8230 Aarhus  eller ved at BEDE LIGE DERFRA HVOR DU ER.

 "Der findes en kroppen iboende religiøsitet, som ikke forekommer i den kirkelige fromhedskultur.", siger den tyske benediktiner og zen-mester Willigis Jäger, og  han fortsætter: "Den burde forekomme der, og derfor spørger jeg mig selv, hvorledes kan et kristent trosliv beriges med en kropslig komponent.” 

Stilhedsretræte 30. september - 7. oktober på Nygård

Naturen omkring Nygård – haven, skoven og havet - giver optimale vilkår for at falde til ro og kunne give slip ind i den åbenhed, der kalder det hellige nær.

Nygård ligger på Als – frit og smukt i Nørreskoven med udsigt over Lillebælt.

***

Retræteledelse: Peter Ruge er sognepræst og retræteleder, og har træning i ”centrerende bøn” fra flere ophold i USA.

Sted: ”Nygård” på Als. Nørreskovvej 41. www.nygaard-als.dk/

Tid: Søndag 30. september kl. 18 til søndag 7. oktober kl. 14

Overnatning på eneværelse.

Max 11 deltagere

Pris: 3400 kr. - studerende 2500 kr. - medlemmer 3300 kr.

Betaling: senest 1. september - efter modtaget kvitering på optagelse - på konto 6112-9042789666.

Tilmelding: inden 1. september til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Stilhedsretræte 4. - 10. juni på Nygård

Stilhedens perspektiv er vidde – himmelens vidde og sindets vidde. Paradoksalt er denne uendelighed fortættet i ét punkt – i et nu – som en dør til evigheden. Stilhedens vej som bøn eller meditation er en stadig afspænding af bevidsthedens indhold. Et afkald på de tanker og formdannelser som holder opmærksomheden bundet til fortid og fremtid – og et fald ind mod nuets dør – i en bøn om at den må åbne til bevidsthedens vidde – til Gud.

Bob Moores undervisning og nutidig kristen spiritualitet

Lørdag 21. april 2018 v. psykolog Vagn Palle Rasch og præst Peter Ruge

Vi vil i denne meditationsgruppe undersøge mulighederne for at forbinde klassisk kristendom med den forståelse af menneske og spiritualitet, som ligger til grund for Bob Moores undervisning

Bob Moore forstod sit arbejde i forlængelse af kristusimpulsen – som både en levende bevidsthed og som en kilde for healing. Men pegede samtidig, at mennesker er født med forskellig spirituel orientering, som kun kan modtages og virke i frihed.

De mange øvelser og praksisformer, som han videregav gennem årene sigtede grundlæggende på at skabe så meget balance og centrering i et menneske, at ånd eller højere bevidsthed kunne få lov at virke. For på denne måde bliver vi i stand til at bruge vores tanker og følelser i tjeneste for helhedens perspektiv.

Vi vil på mødet 14. maj kl. 15.30-21.00 i Ugerløse Kirke undersøge, hvordan vi i det kristne taler om ånd og om samvirket mellem Gud og menneske igennem kønnets og kroppens billedsprog.

Kønnet – dvs. forskellen på det mandlige og det kvindelige – taler om to grundlæggende forskellige måder at være i verden på, og kroppen taler i sin sammensathed af forskellige lemmer om et mangfoldigt fællesskab af forskellige livsformer. Vi vil undersøge den forestilling, at vi ved at gøre os rummelige for mangfoldigheden i vores eget liv åbner for ånd og for en erfaring af balance og mere stabil identitet.

Med øvelser og indre opmærksomhed vil vi undersøge, hvordan vi kan stille os rummeligt for os selv, sådan at ånd bliver en mere naturlig del af vores daglige virkelighed, og sådan at både kønnet og kroppen bliver mere levende og vågen.

Mødet går videre med forårets tema, men nye deltagere kan sagtens koble sig på. Nærmere oplysninger på www.ugerloesekirke.dk. Tilmelding til sognerpræst Sara Mikaelsson på mail: sym@km.

***

 

Stilhedsretræte i Skovhuset 4.-6. maj 2018


Retrætens rytme er struktureret af fælles perioder med Centrerende Bøn. Der gives instruktion efter behov, så retræten er egnet for både begyndere og erfarne i Centrerende Bøn.

Vi inddrager forskellige aktiviteter som foreslået for Cynthia Bourgeaults “Wisdom School”, bl.a. meditativ sang og lectio divina.

Skovhuset ligger naturskønt i Gudenådalen, og der vil blive god tid til at nyde naturen. Vi holder stilhed fra fredag aften til søndag formiddag.

Alle får enkeltværelse, kosten er fortrinsvis økologisk og vegetarisk.

Retræten tilrettelægges af Elisabeth Staal Jensen, tlf 5150 5769. 

Adressen er Gudenåvej 19, Sdr. Vissing. Læs mere på www.retraetehus.dk

Ankomst fredag 16-17, afrejse søndag kl 14.

Tilmelding senest 10.4. på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Betaling efter bekræftelse på tilmelding senest 30.4. til 6112-9042789666

Pris 1000 kr for medlemmer af Nutidig Kristen Spiritualitet, 1100 for andre.

*****

 

SiteLock